Kérdése van? Hívjon minket! +36203761619
hashajtó, érelmeszesedést gátló, mono
Latin neve:
(Lini semen)
Ismertebb nevei:
lini semina farina, placenta lini
Felhasználási területei:
Érelmeszesedést megelőző, enyhe hashajtó hatású. Külsőleg a lenmagliszt bőrlágyító. A lenmagból lenmagtej is készíthető. Ezt a nyákos folyadékot régebben a haj göndörítésére is használták a fodrászok. A mag őrleményét pépes borogatásul kelések érlelésére használják. Az olaj kipréselése után visszamaradó pogácsát (Lini semmis placenta) megőrölve szintén borogatónak használják gyulladásos testrészek „tüzének" csillapítására. A lenpogácsát takarmányozzák is.
Tea felhasználása
Ajánlatos, ha frissen őrölt lenmagot fogyaszt reggelire, szójával, napraforgóval, szezámmal egy kis lekvárral, vagy gyümölccsel ízesítve, de sóval is ízesítheti. A friss őrlést végezhetjük kávédarálóval, így megakadályozzuk az avasodást.
A lenmag 35 százaléka zsiradékot tartalmaz, aminek nagy része esszenciális, így a szervezet számára nélkülözhetetlen.
A lenmag fogyasztása serkenti az agyműködést, ugyanis megakadályozza a koleszterin lerakódását, ezáltal pedig hat a kapilláris vérerek működésére is, megakadályozva azok eldugulását az agyban, illetve a vesékben.
Ezen kívül a lenmag kitűnő ellenszere a légutak gyulladásos megbetegedésének, továbbá az epe, vese és húgyhólyagkő és homok, valamint gyulladás esetén is javallt lenmagból készült teát fogyasztani.
Hasznos a cukorbeteg számára is, ugyanis a benne található anyag csökkenti a gyomorsav romboló hatását, így szabályozza a glükóz jelenlétét a vérben. Kiváló a székrekedés ellen, sőt a rovarcsípés kellemetlen tüneteit is képes enyhíteni a belőle készült pép, ami ugyanis elegendő mennyiségű mérget képes kiszívni a szervezetből.
Hatásait népi tapasztalatok és eredmények erősítik meg. 10 személyből 6-7 személynél eredményesen működik. A tea fogyasztható önmagában vagy gyógyszeres terápiák kiegészítéseként. Utóbbi esetben ajánlott a kezelőorvos véleményének kikérése!
Gyógytea elkészítés
3 evőkanál lenmaghoz adjunk egy liter, forrásban lévő vizet. Majd hagyjuk állni egy éjszakán át és tartsuk meleg helyen. Másnap reggel szűrjük le, majd egész nap kortyokban fogyasszuk, főként étkezések előtt fél órával.
Allergén információ:
A termék mustármagot és zellert is felhasználó üzemben készült.
Minőségét megőrzi:
Csomagoláson jelzett időpontig.
Felhasznált irodalom
Rápóti-Romváry: Gyógyító Növények
A gyógynövények hatása és használata
Dr. Németh Imre: Gyógynövény- és drogismeret
Bernáth Jenő: Vadon termő és termesztett gyógynövények